top of page

Întrebări frecvente

Terapia Bowen este un tip de masaj?

Terapia Bowen nu este un tip de masaj, ea poate fi descrisă ca o un mod de a acționa la nivelul corpului, chiar mai blând si mai precis decât masajul. Mișcările Bowen stimulează potențialul înnăscut de vindecare al corpului, permițând un răspuns specific. Un terapeut Bowen inițiază acest proces, iar corpul reacționează activând mecanismele proprii de vindecare și regenerare.

Ce fel de afecțiuni tratează aceasta terapie:

- afecțiuni ale coloanei vertebrale (scolioză, sciatică, cifoză), umăr înțepenit, restricții de mișcare a gâtului, dureri de spate generalizate - migrene și dureri de cap - insomnii, stres și oboseală cronică, depresie - dezechilibre hormonale atât la femei, cât și la barbați - infertilitate, ovare polichistice, fibroame uterine, mastoză fibrochistică - afecțiuni ale organelor interne (diverse probleme la rinichi, ficat, vezica biliară, stomac, intestine) - alergii, rinite alergice - afecțiuni respiratorii, astm, bronșite, laringite - sechele instalate în urma accidentelor vasculare cerebrale - afecțiuni neurologice - poliartrită reumatoidă, spondilite anchilozante, pzoriazis și orice alte afecțiuni care presupun drenare limfatică

Se poate suprapune terapia Bowen cu alte terapii?

În timpul tratamentului Bowen, puteți continua să urmați orice tratament non-manual. O singură sesiune Bowen poate determina o multitudine de schimbări benefice care continuă câteva de la 2 pana la 5 zile după tratament. Terapeutul vă va explica de excepțiile acestei reguli. Supunerea simultană a altor terapii poate întrerupe procesul inițiat prin terapia Bowen, precum și eficacitatea generală a acestuia. Prin urmare, recomandarea cea mai bună este să nu faceți concomitent cu terapia Bowen și alte terapii manuale.

Îmi pot continua tratamentul medicamentos alopat împreună cu planul de tratament Bowen?

Da, Bowen este o terapie complementară și vă recomandăm să continuați cu celelate tratamente, asa cum v-au fost prescrise. Terapeutul nu trebuie să intervină asupra lor, doar medicul dumneavoastră e cel care ia decizii in acest sens. Este insă necesar ca și terapeutul Bowen să primeasca detalii (analize, radiografii, tot ce știți) despre starea dumneavoastră de sănătate (inclusiv dupa o intervenție chirurgicală sau un tratament intensiv, cum ar fi chimioterapie/radiații) pentru a permite elaborarea unui plan optim de tratament.

La ce sa mă aștept în timpul unei ședinte Bowen?

Prima ședință va fi mai lungă decât celelalte, deoarece terapeutul vă va înregistra istoricul de sănătate, tratamentele anterioare, stilul de viață, exercițiile și dieta. Acest lucru permite adaptarea planului de tratament la nevoile dumneavoastră. Vi se va cere apoi să vă întindeți pe o masă de tratament (pentru cei care nu pot să se întindă, tratamentul poate fi oferit și în timp ce sunt așezați pe un scaun fotoliu, sau in poziție laterală pe pat). Terapeutul va aplica apoi o serie de mișcări precise, blânde, non-invazive, în diferite zone ale corpului, conform planului de tratament. Se vor face pauze între mișcările efectuate/aplicate, pentru a permite corpului să asimileze mesajele primite, timp in care terapeutul va părăsi încăperea din același motiv. Este important sa se mentina liniștea pe parcursul sesiunii pentru a permite o stare de relaxare.

Ce vestimentatie este recomandata pentru sedinta de terapie?

Vă recomandam să purtați îmbrăcăminte lejeră și confortabilă, care să permită terapeutului să lucreze asupra corpului. Este de dorit să nu purtați haine groase (cum ar fi blugi și jachete) sau materiale alunecoase (cum ar fi mătasea). Corpul dumneavoastră va fi acoperit cu un prosop sau o patură pentru a vă menține confortabil în timpul sesiunilor. (ex: puteți purta pantaloni scurți confortabili, cu un tricou sau maiou).

Care este durata unei sedinte?

Vă rugăm să acordați o ora jumătate pentru prima sesiune. Următoarele sesiuni pot dura de la 40 la 90 de minute, în funcție de capacitatea de autovidencare a corpului dumneavoastră și de planul de tratament.

De câte sesiuni voi avea nevoie?

Rezultatele se obțin de multe ori înca de la primele câteva ședințe. Numărul de ședințe este in acord cu capacitatea de autovindecare si cu stilul de viață al fiecăruia. Pentru unele afecțiuni cronice pot fi necesare 9 ședințe, altele pot necesita ședințe continue pe termen lung. Este benefic, asadar, să continuați cu Bowen și cu 1-2 ședințe de întreținere odată la 6-8 săptămani sau ori de cate ori apare o problema. Memoria terapiei Bowen in corpul dumneavoastră va fi pe termen lung si nu va trebuie sa repetați totul de la început.

Cât de sigur este acest tip de tratament?

Bowen este sigur pentru orice vârstă, de la nou-născuți până la persoane inaintate în vârstă și nu are contraindicații. Terapia Bowen nu poate face rau, deoarece este un facilitator pentru a îndruma corpul sa facă ceea ce are nevoie și să-l intoarca intr-o stare inițială de echilibru. Tehnica folosită are un nivel blând de atingere și este considerată una dintre cele mai sigure terapii. Este necesar să aveți o discuție deschisă cu terapeutul Bowen în vederea stabilirii protocolului adevcat situației dumneavoastră de sănătate.

În ce condiții funcționează terapia Bowen?

Pentru ca terapia Bowen sa funcționeze este necesar ca: mișcările specifice să fie executate corect, pacientul să se țină departe de potențiale decăderi și să aibă o dorința puternica de vindecare.

Efectul benefic al terapiilor Bowen este resimțit si de către pentru persoanele care nu se confrunta cu probleme de sănătate. Prevenția este cea mai bună, iar daca ne păstrăm corpul in echilibru si relaxare, avem cele mai bune șanse să ne menținem sănătoși!

bottom of page